Nimeni nu vorbeste despre anul de gratie. E strict interzis.
In tinutul Garner, fetelor li se spune ca au puterea sa ademeneasca barbati in toata firea din paturile lor si sa faca femeile sa innebuneasca de gelozie. Cred ca pielea lor emite un afrodiziac puternic, esenta potenta a tineretii, a unei fete pe cale sa devina femeie. De aceea sunt izgonite, in al saisprezecelea an al vietii lor, ca sa-si elibereze magia in salbaticie si sa se poata intoarce purificate, gata de maritis. Dar nu toate se intorc in viata. La saisprezece ani, Tierney James viseaza la o viata mai buna, la o societate care sa nu asmuta prietenii asupra prietenilor, femeile asupra altor femei, dar anul de gratie se apropie si ea realizeaza imediat ca trebuie sa se teama de mai mult decat de stihiile dezlantuite. Nici macar de braconierii din padure, care abia asteapta ocazia sa apuce o fata ca s -o vanda pe piata neagra. Cel mai tare s-ar putea teme chiar de ele insele.
Cu o scriitura inteligenta si un realism curajos, Anul de gratie examineaza relatiile complexe si uneori bolnavicioase dintre fete, femeile care vor deveni in final si deciziile grele pe care trebuie sa le ia intre timp.
Liggett are un stil de a povesti care te atrage, impletind fara efort elemente de horror cu o poveste cruda si surprinzatoare de supravietuire. Momentele profunde se ascund in detalii mici, iar inimile cititorilor vor bate mai repede si se vor frange odata cu inima lui Tierney cea curajoasa si destoinica. Cele mai mari schimbari incep, deseori, cu cele mai mici revolte, iar concluzia emotionala va fi in asentimentul tuturor. Teribila, tulburatoare, fascinanta si, din nefericire, foarte actuala. – Kirkus
Un basm intunecat, o carte care vorbeste despre timpurile in care traim. – Kelly Link